Andy Kyrolle 100:s kansainvälinen ottelu toimitsijana – 11.12.2015

Andy Kyro sai torstaina Australia-Venäjä-ottelun ensimmäisellä erätauolla tunnustuksen, sillä hän on ollut toimitsijana 100 kansainvälisessä salibandyottelussa.

- Kiva meriitti, tuntee, että on tehnyt jotain oikein, sanoo Kyro merkkipaalun jälkeen.

Kyro on ollut mukana salibandyn tuomaritoiminnassa 20 vuotta, nykyään pääsääntöisesti toimitsijana. Kyron ensimmäinen kansainvälinen ottelu salibandytoimitsijana oli miesten MM-kisoissa vuonna 2002.

Jo ennen salibandyn toimitsijauraa, Kyro oli toimitsijana käsipallossa.

- Käsipallossa kansainvälisiä otteluita kertyi 84. Siinä lajissa huippu oli vuonna 2002 nuorten naisten EM-kisojen finaali, jossa olin ajanottaja. Tiukka peli Unkari-Venäjä päättyi 24–25, muistelee Kyro.

Viimeiset kansainväliset toimitsijatehtävät käsipallossa olivat heinäkuussa 2009 Tampereella European Youth Olympic Festivalissa.

Salibandyn puolella Kyron kansainvälisiin huippuhetkiin kuuluu neljä finaalia: miesten Eurooppa Cup -finaali 2008, miesten MM-finaali 2010, naisten Champions Cup -finaali ja miesten Champions Cup -finaali 2013. Ja lauantaina on tulossa viides, kun Kyro on naisten MM-finaalissa vara-ajanottajana.

Salibandyssa kansainvälisissä otteluissa Kyrolla on ollut monia eri tehtäviä toimitsijana: varatoimitsija, rangaistusajanvalvoja, sihteeri, ajanottaja, vara-ajanottaja ja toimitsijaesimies. Tarkkana miehenä hän on pitänyt kirjaa kaikista tehtävistään.

- Viime kauden jälkeen minulle oli kertynyt 183 toimitsijaesimiestehtävää Salibandyliiton kilpailuissa, Kyro kertoo.

Meneillään olevassa MM-turnauksessa Kyro on ollut toimitsijan jo kaikkiaan 16 ottelussa perjantaihin mennessä.

Minkälainen ihminen sopii toimitsijaksi?

- Pedantti. Minä olen teoreettinen tyyppi, tunnen säännöt erittäin hyvin. ”En ole mikään rentotyyppi”. Rentous ei sovi minun jugoslavialaiseen mielenmaisemaan, Kyro kuvailee.