Päiden tarina – 11.12.2015


Hulluutta on monenlaista ja tässä yksi sellainen tarina. Suomen peleissä katsomossa olleet eivät ole voineet välttyä näkemästä ja kuulemasta turkulaista fania Tero Töyrylää. Kaikissa Suomen otteluissa Töyrylä on valloittanut yhden sisäänkäynnin suurilla Suomen pelaajien naamakuvilla. Kun Suomi tekee maalin, hän nappaa maalintekijän kuvan käteensä, juoksee riemuiten pitkin katsomoa ja saa muut katsojat huutamaan maalintekijän nimeä.

Mikä on tarina näiden päiden takaa?

- Pahvinaamareita on ollut aina nuorten MM-kisoista 2009 lähtien. Silloin Anssi Ala-Nissilästä oli tehty pieni naamari, muistelee Töyrylä aikaa, jolloin naamat ilmestyivät katsomoihin.

Töyrylä muutti noin viisi vuotta sitten Turkuun ja hän teki kauden aikana kaikista TPS:n pelaajista pienen naamarin. Matkan varrella oli kaikenlaisia kehitysversioita. Hänellä oli onkivapa ja siima, ja siiman päähän oli viritetty henkari, jossa roikkui TPS:n pelipaita ja pahvinaama. Tarkoitus oli, että pahvinaaman pystyisi aina nopeasti vaihtamaan maalintekijän mukaan. Mutta eihän siinä käynyt hyvin.

- Peli oli Tampereella Classicia vastaan ja minulla roikkui siiman päässä Ray Backmanin pää. Heiluttelin sitä Classicin vaihtopenkin yläpuolella ja sehän tippui. Kerroin tapahtumasta Reiskalle ja hän vain totesi kuivan ironisesti: ”Onneksi en huomannut, yritin keskittyä peliin”, naureskelee Töyrylä.

Onkivapaa ei enää käytetty tapauksen jälkeen. Isot pahvipäät lanseerattiin vuonna 2012 Zürichissä MM-kisoissa.

- En ole oikeastaan ottanut mistään vaikutteita vaan olen itse kehittänyt näitä. Olin tehnyt ensimmäisen ison pään ja sen jälkeen Anssi Koskinen lähetti kuvan jenkeistä, jossa joku fani oli tehnyt samankaltaisen pahvikuvan omista kasvoistaan ja yritti sillä häiritä vastustajien heittäjiä.


Tunti per kuva

Ja sitten itse siihen tekoprosessiin. Jokaisen kuvan tekeminen on arvokasta käsityötä ja yhden tekemiseen kuluu aikaa noin tuntia. Ja kun Suomen joukkueessa on 20 pelaajaa, niin naamojen tekemiseen kuluu yhteensä viisi iltaa.

- Lähtökohtana on, että saan kaikista pelaajista hyvälaatuisen kuvan. Sitten käsittelen niitä koneella niin, että yksi pää on neljän A3:n kokoinen. Tulostan arkit ja leikkaan ne ääriviivoja pitkin, avaa Töyrylä ensimmäistä tekovaihetta.

Sen jälkeen tulee tarkin ja tärkein vaihe. Neljästä eri kuvasta muodostuva kasvokuva liimataan tarkasti pahvin päälle, eikä mille tahansa pahville. Parasta on käyttää Veikkauksen pahvisia haitariläpsyttimiä, joita jaetaan katsojille useissa tapahtumissa. Ennen naisten MM-kisoja Töyrylälle meinasi tulla paniikki, sillä pahveja ei ollut saatavilla.

- TPS:n juhlaottelussa jaettiin läpsyttimiä ja ajattelin, että saan niitä sieltä. Sainkin muutaman mutta en tarpeeksi. Olin jo pyytämässä Veikkaukselta, mutta sitten löytyikin lisää.

Lopuksi kuva leikataan ääriviivoja myöten ja Töyrylä laittaa vielä asennusteippiä toiselle puolelle, sillä se ei jätä jälkiä pintoihin.

Kuvat ovat aina olleet suosittuja. Usein Töyrylä jättää kisojen jälkeen ne areenoille, joista halukkaat ottavat naamarit talteen.

- Mutta siitäkin huolimatta minulla on kotona kellarissa parisensataa pahvipäätä, Töyrylä nauraa.

Naisten maajoukkueen pelaajien kuvista osa on jo varattu. Ne luovutetaan kisojen päättymisen jälkeen.

- Kaikki pikkutytöt haluavat My Kippilän kuvan, mutta sen olen jo luvannut antaa pois. Muut varatut päät ovat Alangon siskokset, Alisa Pöllänen ja Veera Kauppi.

Siihen asti naamakuvat ilostuttavat ja ihastuttavat kisakatsomoa.

Välierä Suomi - Tshekki 11.12. Hakametsässä klo 17.45


Mies päiden takana, Tero Töyrylä

Teksti: Hanna Vehviläinen